Повеќето пациенти кои поминале ковид во Гостивар развиле антитела


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Дали откако ја поминав короната, имам имунитет што ме штити од повторна зараза? Ова прашање е најчестото што си го поставуваат пациентите, по прележан ковид 19? Кај граѓаните од Гостивар се покажало дека, повеќето развиле антитела, односно стекнале некаков имунитет. Испитување на присуство на антитела на ковид се врши преку крвта, во лабораторијата на гостиварската болница. За сега, може само да се потврди дали пациентите има или нема антитела, но не и во кој процент.

„Во последно време благодарение на раководителот Африм во боличката лабораторија успеавме да добиеме тестови за антитела и голем дел пациенти како што ни кажуваат, особено медицинскиот персонал кој го поминал вирусот имаат создадено антитела. Немаме се уште испитување на процент, но очекуваме наскоро на микробиологија да добијат соодветна апаратура со која ќе се покаже прецизно колку има ИгГ и ИгМ антитела во организамот на човекот.“, вели д-р Ратко Наумоски, раководител на инфективното одделение во Гостивар.

Научната и медицинската фела во светот се‘ уште истражуваат колку трае и во која мера штити од нова зараза стекнатиот имунитет на коронавирусот. Одредени наводи укажуваат дека оздравеното лице нема да фати повторно ковид најмалку пет месеци, а нивото на заштита се движи околу 80%.

Во однос на актуелната состојба со ковид во Гостивар, д-р Наумоски информира дека на инфективно моментално се хоспитализирани 20 пациенти.

Лекарите советуваат без оглед дали некој ја поминал заразата со ковид, да ги променува и почитува мерките за заштита и протоколите, исто како да не ја прележал болеста. Во истражување направено во Британија на над 6.600 оздравени од ковид, во  44 случаи биле пронајдени потенцијални повторни заразувања. Се потврдило и дека некои луѓе со антитела и понатаму можат да го пренесуваат вирусот.

Материалы по теме:

Вонредни анализи на водата во Гостивар: Бактерии нема, но водата не била хлорирана
Зголемениот број на граѓани со стомачни тегоби изминатите денови во Гостивар, ги мобилизираше службите во Центарот за јавно здравје да направат вонредни испитувања на ...
На инфективно во Гостивар ќе се додаваат кревети за пациенти со ковид
Минатата недела во регионот на Гостивар беше забележан најголемиот раст на заболени со ковид, вкупно 30. Со тоа се зголеми и бројката на хоспитализирани ...
Во Гостивар ќе се прават брзи ковид тестови
Неделава ќе започне тестирањето за коронавирус со брзи антигентски тестови во Гостивар. Тестирањето ќе го врши обучен тим од лабораторијата на Здравствениот дом, а ...
Лекарите во Гостивар апелираат граѓаните навреме да бараат медицинска помош
Медицинарите во Гостивар имаат полни раце работа, откако периодов се влоши состојбата со коронавирусот на подрачјето. Бројот на активно болни надмина 210, а епидемиолошката ...
Мирисот и вкусот кај ковид пациентите може да не се врати со месеци
Губењето на чувството за мирис и вкус е чест симптом кај пациентите кои се заразуваат со коронавирус. За разлика од обичните настинки или алергии ...