Повторно бранувања во образованието во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Бранувањата во образованието во Гостивар, никако да стивнат. Сменетите директори на гостиварските училишта денес излегоа на прес конференција со реакција дека градоначалникот Арбен Таравари, незаконски ги отстранил од функциите. Тие потенцираа дека Просветниот инспекторат како и второстепената комисија за управни постапки ги уважиле нивните жалби, а градоначалникот одбива да ги почитува процедурите и законите.

„Ние сме осум директори на училишта кои добивме позитивен одговор од горенаведените институции. Одлуката на комисијата и решението на Државниот просветен инспекторат, откриваат законски повреди и го обврзуваат градоначалникот да ги разгледа своите решенија и да ги врати директорите кои биле избрани врз основа на процедури.“, нагласи Џези Камбери, поранешен директор на гимназијата.

Игор Радески кој раководеше со ОУ „Гоце Делчев“ во својата изјава рече: „Јас конкретно по втор пат сум разрешен, иако по моите жалби позитивно одлучуваа и Државниот просветен инспекторат и второстепената комисија. Градоначалникот од само за него познати причини ме разрешува. Апелирам да ги почитува одлуките на инспекторатот и на комисијата“.

За Таравари, ова е нов обид на централната власт повторно да му ги одземе ингеренциите во образованието.

„Ова е политичка игра. Задутре треба да се распушти Парламентот, и последните моменти кога може да се одземат ингеренциите по трет пат се денес, утре или задутре. ДУИ знаат дека имаат лоши резултати на анкетите кај граѓаните и се обидуваат на секаков начин да и` наштетат на Општина Гостивар.“, изјави градоначалникот.

Министерството за образование до сега во два наврати ги одземаше надлежностите на Општина Гостивар во делот на именување и разрешување директори, со образложение дека во таквите процедури се постапувало спротивно на законите.

Материалы по теме:

Кафетериите во Гостивар можат да продаваат кафе по шалтерски систем
Кафетериите во Гостивар добија зелено светло да продаваат кафе по шалтерски систем. Дозволата за продажба на кафе по принципот „купи и оди“, дојде по  ...
Три нови случаи на коронавирус во Гостивар
Регистрирани се три нови случаи на коронавирус на подрачјето на Општина Гостивар, две деца и повозрасна жена. Новозаразените се поврзани со вчера регистриранот позитивен ...
Гинекологот Хатије Исмаили стана почесен граѓанин на Гостивар
Гинекологот Хатије Исмаили, добитник на државна награда за најдобар лекар во Словенија, беше прогласена за почесен граѓанин на Гостивар. Одлуката едногласно ја донесе  општинскиот ...
Инвестиции во средношколскиот интернат во Гостивар
Во средношколскиот интернат во Гостивар, се реализираат зафати за подобрување на условите за престој на учениците, како и за работните обврски на кадарот. Собите добиваат ...
Во болницата во Гостивар хоспитализирани се 54 ковид пациенти
Есенскиот бран кој резултира со зголемување на бројот на новозаразени со коронавирус во Гостивар ги полни болничките одделенија предвидени за третман на заболени со ...