Повторно воведени 7 часовни рестрикции на водата за пиење во тетово

Тетовци повторно се без вода за пиење веќе неколку дена. Дефект на водоводната мрежа драстично го намали протокот во градските резервоари. Јавното комунално претпријатие воведе 7 часовни рестикции, во два наврати, и тоа од 1 до 5 часот во текот на ноќта и од 13 до 16 часот преку денот. Од таму велат дека овој потег е со цел еднакво опслужување во критичните делови на градот, но дел од граѓаните се жалат дека речиси по цел ден немаат вода.

ЈКП Тетово дефектот на водоводната линија Лешница го детектирала минатиот четврток, на м.в. Студена Река. Во текот на викендот поради била направена патека за достава на опрема, која била однесена денес и се очекува поправката да се изврши во наредните два дена. Раководителот на „Водовод и канализација“, Љуљзим Шаќири, вели дек овој водоснабдителен систем е ризичен бидејќи поминува низ тешко достапни предели.

Токму на лешничкиот водоснабдителен систем оваа година имаше неколку сериозни дефекти, поради кои градот со денови имаше намален доток на вода за пиење и рестрикции. 

Дали сегашната локалната власт има планови за долгорочно решение на овој проблем, одговор не добивме.