Посета на студенти во тетовскиот суд на Европскиот ден на граѓанската правда

Културно-уметничкото друштво „Извор“ од Јегуновце, изминатава сабота во Центарот за култура „Иљо Антески-Смок“ во Тетово, го одржа својот годи

На Европскиот ден на граѓанската правда, 25-ти Октомври, тетовскиот Основен суд ги отвори вратите за граѓаните. При денешната посета студентите од Правниот факултет при Универзитетот во Тетово одблиску се запознаа со да се запознаат со неговата работа

Од Основниот суд Тетово велат дека се приклучиле во одбележувањето на овој ден, чија цел е да ја доближи правдата до граѓаните, како и да ги запознае со нејзиното спроведување поточно да овозможи одблизу да бидат запознаени со нивните права, како и со функционирањето на системот на правосудството во поширока смисла.

Министерот за правда Никола Тупанчески, вели дека последниот извештај на Европската комисија во однос на правосудтвото во земјава покажал благо поместување.

Инаку на денешната конференцијата за одбележување на две години од кампањата за подигање на свеста за бесплатна правна помош, беше посочено дека статистиките од годишниот извештај на Министерството за правда покажуваат дека во 2021 година за 299% е зголемен бројот на граѓани кои примиле примарна помош во Подрачните одделенија во споредба со 2019 година, додека за секундарна правна помош, одобрените барања за  две години се зголемиле за 125%.

Данијела Билбилоска