Постот и здравјето – чување на имунитетот во време на пандемија


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Верниците во недела ќе го слават Христовото воскресение – Велигден. Голем дел од нив го практикуваат постењето – одрекувањето од млечни производи, производи од животинско потекло и јајца. Какво влијание има постењето врз здравјето на луѓето, објаснува специјалистот по семејна медицина, д-р Светлана Трифуновска.

„Преку постот се исфрла масната храна, јајцата, месото од исхраната. Добро би било ако луѓето сакаат да постат, постепено да се подготвуваат за такво нешто, односно да исфрлаат постепено одредени видови на храна пред постот за да можат да го навикнат организмот. Истото важи и по завршувањето на постот – без нагло менување на исхраната за да не дојде до шок на организмот, па да биде потребна и медицинска помош“, вели д-р Трифуновска.

Дали е препорачливо сите групи на верници да постат? Д-р Трифуновска вели дека на ризичните групи граѓани не им се советува постење. Особено во овој период кога владее пандемијата со коронавирусот и потребно е да се одржува имунитетот.

„Старите лица, лицата со хронични болести, трудниците и оние кои работат тешка физичка работа не се препорачува да постат. А и сите оние кои сакаат да постат а имаат некаква состојба, треба прво да се консултираат со својот матичен лекар“, истакнува Трифуновска.

Д-р Трифуновска и со порака до граѓаните, да одржуваат дистанца кога влегуваат во простории каде што има голема фреквенција на луѓе, редовно да мијат раце, да внесуваат доволно витамини и здрава храна и редовно да се консултираат со својот матичен лекар.

Материалы по теме:

Пандемијата ги натера гостиварци повеќе да се грижат за здравјето
Медицината докажала дека во борбата против вирусите и последиците кои ги предизвикуваат, најважен е имунитетот на организмот. Откако почна ковид пандемијата, лекарите ги советуваат ...
Ковид кризата ја зголеми невработеноста во Гостивар
Ковид кризата придонесе да се зголеми бројот на невработени во гостиварскиот регион.  На листата на Агенцијата за вработување, актуелно има околу 10.600 лица без ...
Од денес започнува Велигденскиот пост
Од втори март започнува големиот Велигденски пост. Постот трае вкупно 48 дена и е еден од најстрогите во годината. „Овој пост започнува на 2 ...
Летото е период на стомачни вируси – лекарите со објаснување за разликите со Ковид-19
Летото и топлото време се период на чести вируси и инфекции. Најмногу застапени се стомачните вируси, проследени со симптоми како дијареа. Овие состојби неретко ...
Младинскиот активизам во пандемија
Во младите е иднината - во нив е енергијата за воведување промени во општеството и за подобро утре. Оваа фраза многу пати е повторувана ...