Предавања за заштита од коронавирус во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Мијте ги рацете со сапун и вода, често. Кога кивате или кашлате, правете го тоа во марамче. Одржувајте високо ниво на лична хигиена. Ова беа главните препораки на доктор Фадил Цана, инфектолог од Инфективната клиника во Скопје, кој денес одржа предавања во Гостивар на тема „Заштита од коронавирус“.

Настаните беа организирани со цел граѓаните подетално да се запознаат што е коронавирус, кои се начините на пренесување и какви мерки треба секој човек да презема за да се спречи неговото ширење. нес одржа предавања во Гостивар на тема „Заштита од коронавирус“.

„Најосновно е одржувањето на личната хигиена, и за тоа постојано и насекаде се зборува. Дури и најзначајните личности од Светската здравствена организација при секој јавен настап порачуваат: Мијте ги рацете често. Потоа, кога кивате или кашлате, правете го тоа во марамче, а ако немате во моментов, тогаш во ракавот кај лактот. Едноставно, секој мора да даде придонес во спречување на ширењето како за своја лична заштита, така и за заштита на сите околу него“, изјави д-р Цана. 

Во Гостивар беа одржани две едукативни предавања. Едно во основното училиште „Исмаил Ќемали“, а второто во општината.

Инфектологот потенцираше дека карактеристично за новиот коронавирус е што многу лесно и брзо може да се пренесе од човек на човек.

Во Македонија до сега лабараториски е потврден еден заболен од корона. Како мерка за превенција, Владата минатата недела донесе препорака да се откажат јавните масовни собири до овој петок, 6 март.

Материалы по теме:

Пациенти со ковид во Гостивар се примаат и во модуларната болница
Почна хоспитализација на заболени со ковид и во модуларната болница во Гостивар. Деновиве има наплив на болни кои имаат потреба од болничко лекување, поради ...
Околу 350 лица лани во Гостивар се вработиле преку активните мерки на Владата
Во очекување на објава на новиот оперативен план со активни мерки за вработување, институциите ги сумираат резултатите од минатата година. Од Центарот за вработување ...
До сега 2 трудници потврдени со ковид во Гостивар
Ризиците по здравјето од коронавирусот се повисоки кај бремените жени. Тие заедно со хронично болните и повозрасните, спаѓаат во ранливите категории. Тоа значи дека ...
Инклузивно игралиште за деца со попречености во Гостивар
И децата со посебни потреби веќе може да им се радуваат и да се забавуваат со детските игри во градскиот парк во Гостивар. Деновиве ...
Гостивар моментално со 264 активно заразени со коронавирус
Од почетокот на месец август гостиварскиот регион се наоѓа во највисоката фаза на ризик од ширење на коронавирусот. Заедно со Скопје, Штип и Куманово, ...