Продолжува да расте бројот на заразени со корона во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Продолжува да расте бројот на новозаразени со коронавирус на гостиварското подрачје. Неделава, Гостивар во извештаите на Министерството за здравство секојдневно беше меѓу регионите со најмногу нови случаи. Од понеделник до петок вкупно се потврдени 52 новозаболени лица, додека 23 се регистрирани како оздравени. Истиот период, два пациенти позитивни на ковид починале. Активно болни се 220 граѓани, од кои над 70% се од територијата на Општина Гостивар.

Меѓуопштинскиот Кризен штаб за Гостивар, Врапчиште и Маврово Ростуше ја оценува состојбата како алармантна и сериозна. Особено проблем претставува што дел од граѓаните ги кријат симптомите и не се јавуваат на лекар навреме.

„Би апелирал граѓаните сериозно да ја сфатат ситуацијата и да се придржуваат до мерките. Исто така, еден апел да не ги кријат симптомите, туку да бараат лекарска помош навреме“, рече градоначалникот на Маврово Ростуше, Медат Куртовски.

Освен апел за почитување на препораките и поголема свест од граѓаните, надлежните за сега не преземаат, ниту предлагаат други дополнителни мерки за заштита. 

Заедно со зголемувањето на бројката на новодијагностицирани во Гостивар, во пораст е бројот на лица коишто се наоѓаат во задолжителна домашна изолација

Според статистиката на Секторот за внатрешни работи, за три дена Државниот здравствен и санитарен инспекторат издал решенија за изолација на 80-тина лица. Истиот период околу 140 граѓани добиле казни за неносење на заштитни маски.

Материалы по теме:

Урбаната опрема во паркот во Гостивар е мета на вандали
Клупите, кантите за отпад и другата урбана опрема во големиот парк во Гостивар, честопати се мета на несовесни граѓани. Од јавното претпријатие кои се ...
Изградбата на катна гаража во Гостивар ќе отпочне напролет
Недостигот од паркинг простор е горлив проблем во сообраќајот во Гостивар. Постоечките околу 840 паркинг места не ги задоволуваат потребите на граѓаните кои секојдневно ...
Одлуката за катни гаражи во Гостивар пред општинскиот Совет
Општина Гостивар ја започнува постапката за доделување на договор за јавно-приватно партнерство за проектирање, изградба и управување на катни гаражи. Предвидено е да бидат ...
Во Гостивар нема заразени со корона, 11 лица се во домашна изолација
Бројката на заболени од опасниот коронавирус во Македонија се искачи на седум. Здравствените екипи кои ги следат тековите на гостиварското подрачје, оценуваат  дека за ...
Д-р Исмаили од Гостивар се вакцинира против ковид во Словенија
Гинекологот Хатије Исмаили која потекнува од Гостивар, а минатата година доби високо признание за најдобар лекар во Словенија, прими вакцина против ковид 19. Имунизацијата ...