Прослава на Св. Атанасиј во тетовско Седларце


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Долги години во тетовско Седларце на традиционален начин се прославува големиот празник Свети Атанасиј. Во дворот на црквата утрово се собраа голем број верници и со сите обичаи го одбележаа празникот, кој се смета и за селска слава. Присутен беше и митрополитот тетовско-гостиварски господин Јосиф.

Обичаите започнуваат од раните утрински часови. Во Седларце на празникот доаѓаат и жители од околните места.

„Секоја година ние традицијата ја продолжуваме. Од раните утрински часови сме тука, секоја година со истиот адет и се помасовно се собираме на овој празник. Свети Атанасиј е селска страна, а колку што имаме од тука, толку посетители доаѓаат и од страна. Ја користам приликата да го честитам празникот на жителите од Седларце и на сите други верници“, истакна претседателот на Црковниот одбор Симоски Симче.

На заедничка трпеза седнуваат и старите и новите кумови.

„Ние сме старите кумови и сега се врши предавање од стари на новите кумови, првата софра е за нив. Инаку има по седум кума за секоја година, се до 2025 се запишани веќе. Јас колку што се сеќавам, повеќе од 60 години се одржува прославата“, рече Атанасоски Зоран, еден од старите кумови.

По верските обичаи и празничната трпеза, жителите продолжија со прославата со музичка програма.