Работна средба на тема „Банкарство со храна“ во Тетово


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Во Македонија се фрла толкава количина на храна, доволна за да се нахрани барем третина од Тетово. Ова го тврдат од засега единствената банка за храна во земјава – организација која се залага за воведување на закон за донирање на вишокот храна. Тие имаат добиено проект финансиран од Европската Унија чија главна цел е да се воведат постапки со кои вишокот на храна ќе се доставува до оние на кои им е најпотребно. На овие теми се разговараше на денешната  работна средба која се одржи во Центарот за развој на Полошки плански регион.

„Колку законот може да помогне во справувањето со гладот во Македонија? Може многу. Ги знаеме европските искуства, соработуваме со организациите таму, па законот ако почне да се имплементира онака како што е предвидено, можам да кажам дека ќе имаме многу вишок храна, а ќе немаме кому да ја дадеме“, вели Душко Христов, од Банка за храна.

Додека не се донесе законот, во Македонија не постои терминот „вишок храна“.

„Во законот се предвидени неколку работи. Постои еден систем-оператор – алатка каде што вишоците храна ќе се најавуваат. Тој вишок можеме ние како организации, ако исполниме одредени услови, да бидеме оператори со вишок храна, да имаме складиште и вработен човек, ќе ја земаме и ќе ја доставуваме“, истакна Христов.

Проектот се реализира во 10 општини, а вклучени се 18 организации. Од Банката за храна додаваат дека со оглед на големиот број партнери и вклучени организации, тие имаат капацитет секојдневно да собираат вишок храна и истата да ја доставуваат до крајните корисници.

Материалы по теме:

Одржан регионален форум за утврдување на развојните потреби во Полошко
Проекти во кои најважна компонента ќе биде социјалната инклузија. Ова е целта на регионалните форуми кои се одржуваат во рамките на проектот „Одржлив ...
За паушали на советниците во Тетово и Гостивар годишно се трошат по 104.000 евра
Вкупната годишна сума што ја добиваат членовите и претседателите на општинските совети во земјава надминува 215 милиони денари или нешто над 3,5 милиони евра. ...
Тетовци: Постојано е загадено – и преку ден и навечер
Градот под Шара веќе со години е еден од најзагаднеите градови во земјава, но и во светот. Присуството на штетните ПМ 10 честички во ...
Стефан: Сакам да направам светски рекорд во местење Рубикова коцка
Очигледна е вештината и брзината со кои овој 12 годишник успева да ја намести Рубиковата коцка. За да докажеме, снимателот ја размести коцката, а ...
Угостителите први на удар заради коронавирусот
Празни маси и изгасени светла. Ваква е сликата во угостителските објекти во Тетово. Повеќе од еден месец рестораните и кафулињата се затворени. Угостителите беа ...