Реновирањето на хирургија во Гостивар е при крај – просторот разубавен со уметнички дела


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Привршува реконструкцијата на хирургија во општата болница „Д-р Ферид Мурат“ во Гостивар.  Пациентите кои во иднина ќе се оперираат и третираат на ова одделение, ќе имаат современи услови според високи стандарди.

Изминатиот период се работеше на поставување на специјални подови, нови врати и прозорци, изградба на посебен оддел за интензивна нега на оперираните пациенти, целосно реновирање на болничките соби, опремување со клима уреди и телевизори и слично.

„Работите привршуваат, главните се веќе готови, а останати се поситни интервенции и декоративен дел“, рече директорот на болницата Јакуп Јакупи.

Болничката управа одлучила да го разубави просторот на хирургија за пациентите и тоа со уметнички дела. За таа цел Здружението на ликовни уметници од Гостивар „Драудакум“ донираше повеќе слики, кои ќе ги красат ѕидовите во одделението. Уметниците велат дека тоа е и еден вид на благодарност кон лекарската фела.  

„Сведоци сме на едно тешко време во цел свет. Во борбата против ковид-19, единствени „војници“ кои не‘ штитат се медицинските лица. На ваков начин, симболично сакаме да им изразиме благодарност на сите лекари, медицински сестри и цел персонал што се тука за нас. Барем некако и ние да дадеме свој придонес да се хуманизира просторот, да му се даде духовна димензија“, изјави Решат Амети, претседател на „Драудакум“.

Проектот за реновирање на хируршкото одделение чини околу 12 милиони денари, а се реализира од сопствен буџет на болницата.

Материалы по теме:

Општина Гостивар апелира институциите да доаѓаат на состаноците на Кризниот штаб
Многу празни столчиња во салата на Општина Гостивар, кадешто се одржува состанок на Кризниот штаб за состојбата со коронавирусот. Иако токму овој период, Гостивар ...
Персонал од Итна помош во Гостивар во изолација – потврден коронавирус кај медицинска сестра
Потврден е коронавирус кај медицинска сестра од службата за Итна помош во Здравствениот дом во Гостивар. Ова е прв и во моментот единствен случај ...
Во Гостивар се спроведува проект за подигнување на еколошката свеста кај Ромите
Отворените канали кадешто течат отпади води во населбата со ромско население Дупка во Гостивар ќе бидат санирани и уредени. Активностите ќе се спроведуваат во ...
Истакнување на ромското знаме и хуманитарни активности за Денот на Ромите во Гостивар
Меѓународниот Ден на Ромите, 8 април во Гостивар годинава се одбележа со подигнување на ромското знаме на јарболот пред општината и со доделување на ...
Во Гостивар за надоместок се пријавиле 50-тина лица кои останале без работа
Вистинската слика за тоа, како и колку вонредната состојба поради короната влијаела врз работните места во Гостивар, ќе се знае откако кризата ќе помине. ...