Слобода на медиумите во време на пандемија


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Постојано на терен и меѓу луѓе. Задача на новинарите е секогаш навремено и транспарентно да ги известуваат граѓаните, одговорно да ги пренесуваат информациите. Со самото тоа, тие се често изложени на ризици, особено сега во време кога светот се соочува со пандемија од коронавирусот. 3 мај се одбележува како ден на слободата на медиумите, но колку навистина медиумите се слободни? На таа тема разговаравме со колегата Александар Самарџиев.

„Новинарите се соочуваат со низа предизвици, да почнеме од проблемите со работните односи, ризикот на кој се изложени, се со цел да ги информираат граѓаните. Се соочуваат со најразлични притисоци, со кои треба секојдневно да се борат“, вели Самарџиев.

Кога повеќето луѓе седат дома, новинарите се на терен. Нивна обврска е да ги информираат граѓаните за секоја ситуација, а сега и за најновите податоци за состојбата со коронавирусот. На тој начин ризикуваат и тие да бидат заразени.

„Постојано сме меѓу луѓе, на најразлични места, во болниците, сега кога ситуацијата е таква каква што е. Можеби новинарите треба да имаат и бенефициран стаж со оглед на ризикот на кој се изложени. Сега, со пандемијата, голема е можноста и самите новинари да се заразат, па потребна е поголема заштита“, смета Самарџиев.

Потребна е и регулација на таканаречените „сиви зони“ во новинарството, смета Самарџиев. Слободата на медиумите е еден клучен дел од секоја демократска држава, а кризните моменти како изминатиов период со пандемијата, дополнително не потсетуваат на тоа.

Материалы по теме:

Работилница во Гостивар за подобра соработка на медиумите и судовите
Судовите да бидат потранспарентни и подобро организирани за давање информации, новинарите повеќе да внимаваат на правилата за судско известување. Двете страни да се гледаат ...
Како да се заштити видот на децата во време на онлајн настава?
Наместо ранец на грб, таблет или телефон во рака. Ова го наметна новото нормално во тековната учебна година. Најголемиот дел од учениците наставата ја ...
Заловена втора женка рис во близина на Стража
Тимот што работи на зачувување на балканскиот рис од Македонското еколошко друштво со помош на кафез-замка залови нова единка од реткиот балкански рис. Животното ...
НП Маврово изготвува план за управување со дивите кози
Националниот парк Маврово изготвува долгорочен план за управување со дивите кози. Првите чекори, во донос на подготовката на документот се направени, наредниот месец ќе ...