Собир во Гостивар во чест на 76 години од Февруарскиот поход


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Со пригоден собир и положување на цвеќе во Гостивар беа одбележани 76 години од борбените операции од НОБ, познати како Февруарски поход. Настанот го организираше Сојузот на борци, пред споменикот на народниот херој Чеде Филипоски-Даме, кој и самиот бил учесник во походот.

„Тој февруари 1944 година, како да се здружил со фашистите против голораките борци, пишува Киро Сотироски Строгов и самиот учесник во походот. Имало снежни виулици, студ, а борците слабо облечени, со дотраени обукви, без доволно храна, но со голема љубов и гордост чекореле напред. Учесниците во овој поход биле претежно млади луѓе, но свесни за големината на времето, подготвени да жртвуваат се` за слободата“, рече во обраќањето Радислав Ѓиноски, претседател на Сојуз на борци Гостивар

Во Февруарскиот поход од `44 година, учествувале 40 борци од гостиварскиот регион. Неколкумина од нив го загубиле животот во борбата против окупаторот: Злате Малакоски, Васил Василески, Борче Јованоски, Крсте Гиноски, Слободан Пепоски, Светозар Спироски и Денко Дејаноски.

Материалы по теме:

Во гостиварските училишта тргнаа 660 првачиња
Во училиштата на гостиварска територија во оваа учебна година во прво одделение тргнаа околу 660 деца. Училишните управи и учителките утрово им подготвија весели ...
Д-р Исмаили од Гостивар се вакцинира против ковид во Словенија
Гинекологот Хатије Исмаили која потекнува од Гостивар, а минатата година доби високо признание за најдобар лекар во Словенија, прими вакцина против ковид 19. Имунизацијата ...
Настани во Гостивар што ја одбележаа 2020-та година
Еве ја, новата, чиста 2021-ва година. Нов ден, нова нафака, вели поговорката. Така нека биде и со новата година, посакуваме ние. Оти таа, што ...
Пожарникарите во Гостивар помагаат за јавната чистота и распределба на хуманитарни пакети
Гостиварските пожарникари, освен редовните обврски на интервеници за гаснење пожари, периодов додека трае корона пандемијата помагаат и во други активности од јавен интерес. Заедно ...
Советот на Гостивар за прв пат одржа онлајн седница
Дваесет и четвртата седница на Советот на Општина Гостивар ќе се памети како првата од формирањето на ова тело, која се одржала онлајн. Наместо на вообичаените ...