Таравари ги повика гостиварци да ги почитуваат препораките и да не се крева паника

Општина Гостивар заедно со Врапчиште и Боговиње формираше Кризен штаб за координирање на активности и мерки против Ковид 19. На подрачјето на овие три полошки општини нема заболени од коронавирус, а градоначалниците повикаа граѓаните да ги почитуваат препораките за заштита, да не излегуваат без потреба, а сите  коишто доаѓаат од странски земји, да останат дома 14 дена, додека трае периодот на инкубација и ризикот од зараза.

Нашата констатација е дека ситуацијата е многу сериозна, но воопшто не е за паника. Во трите општини нема регистриран случај, направени се тестови до сега на неколку граѓани кои дошле од ризични земји и тие биле негативни. Нашата препорака е граѓаните да седат во своите домови, да имаат што помалку контакти со други луѓе и така може најмногу да помогнат. Како општински управи ние работиме интензивно, за чистење и дезинфекција на сите улици и институции коишто се под наши ингеренции. Чекаме нови препораки од Централниот Кризен штаб, па согласно нив ќе делуваме. Во четврток повторно ќе имаме состанок на локалниот Кризен штаб, а до тогаш остануваме 24 часа во координација со сите институции“, изјави Таравари.

Инаку, глетката низ Гостивар преку ден и навечер е сосема различна. Откако ќе се стемни, речиси и да нема движење на луѓе низ улиците, а преку денот може да се забележи вообичаена раздвиженост и тоа на граѓани од сите возрасти од деца до пензионери. Дел од нив, носат заштитни ракавици и маски, а дел не.