Таравари и Шабани во посета на училиштата во Гостивар


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Ќе добијат ли повеќе училишта во Гостивар согласности за настава со физичко присуство? Општината пред Министерството за образование ќе излезе со предлог, учениците во повеќето училишта да се вратат во клупите, органиизрани во 4 смени со скратени часови. Според градоначалникот Арбен Таравари, тоа е барање на голем дел од децата и родителите кои реагирале дека онлајн наставата не е ефикасна.

„Состојбата со ковид во регионот на Гостивар моментално е стабилна и сметаме дека има услови да се овозможи настава со физичка присутност на децата. Училиштата да организираат по 4 смени, а часовите да бидат скратени. Сметаме дека тоа е добро решение и ќе го предложиме на Министерството за образование. Кај учениците и родителите постои големо незадоволство од онлајн наставата, многу проблеми се случуваат и тие сакаат да се вратат во училиште.“, изјави градоначалникот.

Таравари заедно со заменик министерот за образование Арафат Шабани ги посетија основното училиште „Исмаил Ќемали“ и средното медицинско, а потоа одржаа состанок со директорите на гостиварските училишта.

Заменик министерот нагласи дека над 80% од учениците во земјава успешно следат настава на далечина, а за останатите се прават напори да се надминат проблемите.

„Тоа се најчесто проблеми со немање стабилен интернет или соодветен електронски уред, за што се бара решение. Генерално онлајн наставата успешно се спроведува, и бележиме дека расте бројката на учениците кои се вклучуваат во процесот“, рече Шабани.

Од општината информираа дека од почетокот на новата учебна година во Гостивар е регистриран еден случај на коронавирус кај ученик, за што биле преземени соодветните мерки според протоколот.

Материалы по теме:

Во Гостивар ќе се гради уште една градинка
Во Гостивар ќе се гради нова градинка со капацитет од 100 деца. Со ова се очекува целосно да бидат задоволени потребите и барањата на ...
Засилени превентивни мерки против коронавирус во училиштата во Гостивар
По појавата на првиот случај на заразен со коронавирус во нашата земја, во училиштата на територијата на Гостивар, деновиве се зголемува нивото на превентивни ...
Прес на градоначалникот Таравари за 3 години раководење
Со видео презентација на реализирани проекти и прес конференција, градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, направи пресек на тригодишното раководење со Општина Гостивар. „И покрај ...
Гостивар моментално со 264 активно заразени со коронавирус
Од почетокот на месец август гостиварскиот регион се наоѓа во највисоката фаза на ризик од ширење на коронавирусот. Заедно со Скопје, Штип и Куманово, ...
Британската Амбасадорка Галовеј во посета на Гостивар
Актуелната состојба со ковид пандемијата, поддршка на проекти и активности, функционирањето на локалната самоуправа. На овие теми разговараа денес на средба во Општина Гостивар, ...