Тетово има убава традиција на прославување на Велигден

Тетово има специфични обичаи на најголемиот христијански празник Велигден. Домаќинките пречекуваат гости, мажите со децата ги посетуваат роднините за да го честитаат празникот.

Иако пандемијата во изминативе години го намали бројот на посети кај роднини, сепак годинава секој на свој начин го прослави денот, дали по гости или во кругот на најблиските.

Велигденските празнувања се поврзани и со постот. Велигден е денот кој не радува.

Велигден се празнува три дена.

Данијела Билбилоска