Топлата зима без снег ќе ги намали приносите на пченица


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Невообичаено топлата зима без снег ќе удри по грбот на земјоделците. Агрономите велат дека ваквите услови негативно се одразуваат врз есенските посеви и ќе ги намалат приносите. Во гостиварскиот регион во есенската сеидба најзастапена е пченицата, по што следува јачменот. На производителите сега им останува да се понадеваат на дожд, што ќе спречи да претрпат поголеми штети.

„Топлата зима без снег ќе има негативно влијае врз земјоделието. Сепак, доаѓа пролет, очекуваме дождови, би требало малку да се подобри ситуацијата. Во глобала, приносот ќе се намали, но нема да биде толку страшно, ако имаме врнежи. Ако нема врнежи, ќе има проблем со формирањето на класот и ќе има многу помал принос.“, вели Северин Фазлија, агроном од Гостивар.

На гостиварското подрачје се одгледуваат неколку врсти на пченица: оровчанка, балкан и новосадска. Фазлија нагласува дека во родот и квалитетот на пченицата доста важно е и како земјоделците ќе успеат се справат со плевелот. Со неговото 25 годишно агрономско искуство, оценува дека од нивите во гостиварско излегува квалитетна пченица, но засеаните површини значително се намалуваат.

„Може да се каже декасега површините се намалени за околу 50 отсто. Народот се иселува, а и нема млади земјоделци, нема интерес кај младите да се занимаваат со земјоделство“, вели Фазлија.

Во горнополошките полиња пченица се сее на околу 2.500 хектари површина.

Материалы по теме:

Гостивар доби нова детска градинка
Ќе се скратат листите на чекање за прием во детските градинки во Гостивар. Денес официјално беше пуштена во употреба новата градинка во Долна Бањица. ...
Во Гостивар наскоро ќе се постават пластикомати
На неколку места во Гостивар наскоро ќе бидат поставени пластикомати, посебни апарати каде граѓаните ќе можат да одлагаат користена пластична амбалажа и за тоа ...
Истакнување на ромското знаме и хуманитарни активности за Денот на Ромите во Гостивар
Меѓународниот Ден на Ромите, 8 април во Гостивар годинава се одбележа со подигнување на ромското знаме на јарболот пред општината и со доделување на ...
Урбаната опрема во паркот во Гостивар е мета на вандали
Клупите, кантите за отпад и другата урбана опрема во големиот парк во Гостивар, честопати се мета на несовесни граѓани. Од јавното претпријатие кои се ...
Тројца вработени во болницата во Гостивар позитивни на корона
Во изминатото деноноќие на гостиварското подрачје нема нови случаи на коронавирус. Од новозаболените 4 пациенти регистрирани во текот на викендов, тројца се медицински лица ...