„Турски документи за историјата на Македонија, пописи од 19 век – Скопски Санџак, Тетовска Каза“


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

„Турски документи за историјата на Македонија, пописи од 19 век – Скопски Санџак, Тетовска Каза“ – вака е наречена книгата на авторите д-р Музафер Бислими, д-р Аднан Шериф и м-р Исфете Ибраими, која синоќа беше промовирана во Тетово. Настанот го организираше фондацијата „Екај“ и Државниот архив на Република Северна Македонија. Во рамки на промоцијата, беше отворена и изложбата „200 илјади Југословени – иселеници“ – истражување на новинарот м-р Муртеза Сулооџа. Доцент д-р Аднан Шериф истакна дека најзначајно е тоа што во книгата се објавени податоци од попис на населението во Османлиската држава и бил налик на денешните пописи.

Шериф вели дека се работи за навистина обемен материјал бидејќи Тетовската каза покривала голем регион се до Гостивар и околината.  Во следниот период се очекува и книгата за пописот на христијанското население. Книгата беше промовирана во просторијата на Уметничката галерија во Тетово, а  е објавена на македонски и албански јазик.

Материалы по теме:

Нема гужва пред пошта, но се уште има пред банките
Конечно почна да работи поштата во Тетово, за да можеме да си ги платиме сметките. Претходно чекавме дури по 5 часа - велат Тетовци ...
Уписи во основно и средно образование
Од први јуни ќе започнат уписите на првачињата во тетовските училишта. Требаше да се реализираат од први мај, но заради ситуацијата со коронавирусот уписите ...
Пајак службата со полни раце работа
Речиси секојдневно Пајак службата подигнува од пет до 10 возила. Бројката се зголемува во деновите кога се вршат акциски контроли во соработка со полицијата. ...
Се врши дезинфекција на влезови од станбени згради во Тетово
Една од мерките против ширењето на коронавирусот е и дезинфекцијата на јавните површини. Како помагачи во целокупниот процес се и вработените од Територијалната противпожарна ...
Донирана опрема за Клиничката болница во Тетово од страна на амбасадорката на Јапонија
Со ново амбулантно возило ќе располага Клиничката болница во Тетово. Возилото е донација од Јапонската амбасада. Амбасадорката Кеико Ханеда, се сретна со градоначалничката Теута ...