Ученици во Гостивар вклучени во проектот „Спорт за развој“


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Основци и средношколци од гостиварските училишта денес преку спортски активности и разни игри совладуваа вештини на комуникација, солидарност, толеранција, а пред се‘ другаруваа и се забавуваа. Нивни водичи беа наставници кои поминаа посебна обука за таа намена преку проектот „Спорт за развој“, што го спроведува организацијата ТАКТ со поддршка на гостиварската општина и Германското друштво за меѓународна соработка.  

Во настанот беа вклучени деца од различни националности, возраст, пол, како и дечиња со посебни потреби.

„Наставниците пред еден месец имаа тренинг за спорт за развој во Маврово и денес сме тука да согледаме како тоа што го совладале го пренесуваат на учениците. Овие активности се со цел децата преку спортот да развиваат вештини на самодоверба, солидарност, комуникација и слично. Секако, на интересен и забавен начин.“, вели Магдалена Спасовска, претседател на ТАКТ.

Активностите на проектот се базираат на претходно потпишан меморандум за соработка меѓу општината и организацијата. Двете страни изразија задоволство од досегашните резултати,

„Се надеваме дека оваа пракса ќе почне да се применува во сите гостиварски училишта. Соработката со организацијата секако ќе ја продолжиме и понатаму“, рече градоначалникот Таравари.

Дечињата кои денес учестуваа во настанот добија подарок спортска облека, донација од Германската фудбалска асоцијација.

Материалы по теме:

Настани во Гостивар што ја одбележаа 2020-та година
Еве ја, новата, чиста 2021-ва година. Нов ден, нова нафака, вели поговорката. Така нека биде и со новата година, посакуваме ние. Оти таа, што ...
20 мај, Ден на пожарникарите
Секојдневно изложени на потенцијален ризик, со огнот како најголем непријател и товарот на одговорност за спас на човечки животи, домови, шуми. Таква е професијата ...
Дневниот центар во Гостивар четири месеци работи под посебни протоколи
Дневниот центар за деца со посебни потреби во Гостивар, четири месеци функционира под посебни протоколи за заштита од коронавирус. Установата претходно имаше шестмесечна пауза ...
Можностите на новиот младински центар во Гостивар претставени пред директорите на училиштата
Преку современи обуки, курсеви и тренинзи учениците од гостиварските училишта, ќе го надополнуваат знаењето и ќе ги подобруваат вештините за комуникација, организација и слично. ...
Повторно бранувања во образованието во Гостивар
Бранувањата во образованието во Гостивар, никако да стивнат. Сменетите директори на гостиварските училишта денес излегоа на прес конференција со реакција дека градоначалникот Арбен Таравари, незаконски ги отстранил ...