Училиштата и градинките во Гостивар ќе се дезинфицираат


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Градинките и училиштата од денеска, па во наредните 14 дена ги затвораат вратите, со одлука на Влада, како мерка за превенција од ширење на коронавирус.

Во образованите установи во Општина Гостивар прекинот на наставата ќе се искористи за да се изврши дезинфекција во училишните згради и објектите на детските градинки.

„Согласно одлуката на Владата на Република Северна Македонија, настава нема да има 14 дена. Во текот на овој период, Општина Гостивар ќе изврши дезинфекција на сите простории во сите училишта, за непречено да продолжи наставата по 14 дена, ако така решат компетентните органи. Како институција, набавивме заштитни маски за сите вработени во општината кои имаат контакти со граѓаните, како и средства за дезинфекција во сите сектори и одделенија.“, информираше Валбон Лимани, шеф на кабинет на градоначалникот на ОпштинаГостивар

Владата вчера ги зајакна антикорона мерките. Забранети се масовни собири и настани со над 1.000 учесници, спортските натпревари ќе се играат без публика, воведена е задолжителна самоизолација на лицата кои доаѓаат од ризичните држави, во период од 14 дена, хигиената треба да биде на највисоко ниво итн.

И од гостиварската локална власт упатија повеќе препораки до граѓаните.  

„Им препорачуваме на граѓаните, да ја одржуваат личната и колективната хигиена, да избегнуваат контакти и непотребни излегувања од дома, а оние кои патувале во ризичните земји да бидат во самоизолација и ако забележат симптоми, да се јават во здравствените институции“, нагласи Лимани.

Материалы по теме:

ОУ „Исмаил Ќемали“ во Гостивар стана дел од германскиот проект „Партнери на иднината“
Со потпишување на договор на пригоден настан, се официјализираше соработката меѓу Основното училиште „Исмаил Ќемали“ во Гостивар и Гете институтот, со кој гостиварското ...
Истакнување на ромското знаме и хуманитарни активности за Денот на Ромите во Гостивар
Меѓународниот Ден на Ромите, 8 април во Гостивар годинава се одбележа со подигнување на ромското знаме на јарболот пред општината и со доделување на ...
Водата од градскиот водовод во Гостивар се‘ уште не е за пиење
Гостиварци се‘ уште не смеат да ја употребуваат водата од чешмите за пиење поради матност. Вонредните анализи што ги направи подрачната единица на Центарот ...
Гостивар станува жариште на коронавирус
Ширењето на коронавирусот меѓу населението во регионот на Гостивар зазема сериозни размери. Високи бројки на новозаразени, редици пред епидемиологија за тестирање, исполнети болнички капацитети ...
Собирале лажни донации во име на здружение за помош на болни деца
Здружение за поддршка на деца болни од рак реагира дека во Гостивар во нивно име се собираат лажни донации. Девојки низ кафулиња продавале сликовници, ...