Хируршкото одделение во Гостивар целосно се реконструира

Пациентите кои во иднина ќе се оперираат и третираат на хируршкото одделение во гостиварската болница, ќе имаат современи услови според високи стандарди. Во овој оддел, се изведуваат работи за реконструкција, кои целосно ќе го променат изгледот на хирургија.

Проектот опфаќа поставување на специјални подови, зафати во електричната инсталација, нови врати и прозорци, посебен оддел за интензивна нега на оперираните пациенти и друго. Сите болнички соби ќе бидат климатизирани со телевизори, а се подготвуваат и еднокреветни апартмани.

„Поголемите градежни работи се веќе завршени. Деновиве ќе се работи на подот, кој ќе биде специјален, антимикробен. Потоа ќе следува поставувањето на вратите, прозорите и сите други финеси што треба да се довршат. Може да кажеме дека одделението ќе има многу добри услови за пациентите, кои ќе ги исполнуваат веропските стандарди. Конечно Гостивар тоа го заслужува, а и тимовите на хирургија кои имаат вложено и дадено многу во здравството, заслужуваат да работат во еден таков модерен простор“, изјави Јакуп Јакупи, директор на општа болница „Д-р Ферид Мурад“ во Гостивар.

Реконструкцијата на хирургија се совпадна со пандемијата, што придонесе да се намали бројот на пациенти, со оглед дека се оперираа само итните случаи. Според најавите проектот комплетно би требало да се заокружи за 40-тина дена.

Проектот за реновирање на хирургија болницата го реализира од сопствен буџет, а вредноста достигнува околу 12 милиони денари.