Што претставува вонредната состојба од правен аспект?


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Заради пандемијата со коронавирусот, во земјава за прв пат се воведе вонредна состојба. Претседателот Пендаровски прогласи вонредна состојба два пати по 30 дена и една по 14 дена, која треба да заврши на 30 мај. Што од правен аспект, претставува вонредната состојба? На оваа тема зборува долгогодишниот адвокат и правник, Александар Симјаноски.

„Вонредната состојба може да трае најмногу 30 дена. Кај нас имаше специфична ситуација, бидејќи таа одлука ја носи Собранието, но бидејќи сега имаме техничка влада, одлуката ја донесе претседателот на државата. Не може да се продолжи, но може да се носи нова одлука за вонредна состојба“, вели Симјаноски.

Мандатот на пратениците, претседателот, Владата и судиите на Управен суд се продолжува, вели Симјаноски. Владата е онаа која може да носи уредби со законска сила за време на вонредната состојба.

„Одлуките ги носи Владата како уредби со законска сила. Надлежноста ја има Владата за време на вонредната состојба, полесно да носи брзи одлуки за справување со одредената ситуација“, вели Симјаноски.

Иако не е експерт за уставно право, Симјаноски смета дека ограничување на движењето на граѓаните може да има и без вонредна состојба, зошто во уставот стои дека слободата на движење може да се ограничи со закон кога е тоа потребно за заштита на безбедноста на државата, водење на кривична постапка или заштита на здравјето на луѓето.

Материалы по теме:

Пензионерите си помагаат меѓусебно за време на вонредната состојба
Понеделник, среда и петок по два часа. На овој начин работи Здружението на пензионери во Тетово, во периодот додека трае вонредната состојба заради коронавирусот. ...
18 години Македонско-хрватско друштво
Денес се одбележуваат 18 години од основањето на Македонско-хрватското друштво во Тетово. Друштвото изминатите години работеше на низа активности. Наставата по хрватски јазик е ...
„Турски документи за историјата на Македонија, пописи од 19 век – Скопски Санџак, Тетовска Каза“
„Турски документи за историјата на Македонија, пописи од 19 век - Скопски Санџак, Тетовска Каза“ - вака е наречена книгата на авторите д-р Музафер ...
25 песнички за 25 години „Јаболчиња“
Под заштитни наски, мерење температура на самиот влез и дезинфекциски средства - за прв пат „Јаболчиња“ се одржа на отворено - 25 годишнината од ...
Традицијата продолжува – избор на Велигденско јајце преку интернет
Традицијата продолжува - по стапките на телевизија „Кис“ која 24 години го организираше изборот на најубаво Велигденско јајце, и телевизија „Кис и Менада“ годинава, ...