18 години Македонско-хрватско друштво


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5062

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4778

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Денес се одбележуваат 18 години од основањето на Македонско-хрватското друштво во Тетово. Друштвото изминатите години работеше на низа активности. Наставата по хрватски јазик е една од препознатливите и речиси децениска активност на Македонско – хрватското друштво во Тетово. Околу 100 деца го имаат поминато изучувањето на хрватскиот јазик и хрватската настава во Тетово.

Одржувањето значајни настани поврзани со историјата, културата и уметноста се дел од богатиот опус на активности на ова друштво. Не се изоставени ниту бројните хуманитарни активности за делење помош нна загрозени семејства во Тетово и околината. Отскокнува и формирањето на нуркачко – еколошки клуб „Пена“, основан во 2017 година.

Во 2002 годината, за преседавач со работното претседателство на основачкото собрание бил избран Мирко Видоевски, истакнат писател и автор, ликовен уметник, актер, додека пак за прв претседате на МХД е избран Горан Видачек. Помеѓу основачите, се вбројуваат и Дарко Обадиќ, Недиљко Ромац, Владимир Копривњак, Моника Обадиќ, Весна Видачек, Стипе Штрбац, Томо Каталиниќ, Владо Мартиноски и др. Во рамки на друштвото формирана е и инциијативата „Хрватски форум“ која ги обединува младите со намера да се понудат конкретни решенија и да се остварат заеднички цели. Во иницијативата членуваат голем број на млади од различни градови и здруженија во Македонија, а кон неа имаат пристапено и Македонци и Хрвати од Хрватска.

Материалы по теме:

25 песнички за 25 години „Јаболчиња“
Под заштитни наски, мерење температура на самиот влез и дезинфекциски средства - за прв пат „Јаболчиња“ се одржа на отворено - 25 годишнината од ...
„Архетипови и сенки“ – изложба на Даница Дана Крстеска во Тетово
Архетипови и сенки - вака е насловена колекцијата на уметнички слики кои Даница Дана Крстеска од Гостивар ги презентираше на Тетовци. Таа прв пат ...
Што претставува вонредната состојба од правен аспект?
Заради пандемијата со коронавирусот, во земјава за прв пат се воведе вонредна состојба. Претседателот Пендаровски прогласи вонредна состојба два пати по 30 дена и ...
Тетовци: Постојано е загадено – и преку ден и навечер
Градот под Шара веќе со години е еден од најзагаднеите градови во земјава, но и во светот. Присуството на штетните ПМ 10 честички во ...
Нема гужва пред пошта, но се уште има пред банките
Конечно почна да работи поштата во Тетово, за да можеме да си ги платиме сметките. Претходно чекавме дури по 5 часа - велат Тетовци ...