19 години од масакрот кај Карпалак


Notice: Undefined variable: args in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 371

Со панихида и положување цвеќе во месноста Карпалак денес се одбележа 19-годишнината од загинувањето на десетте прилепски бранители. Лицата кои го преживеаја нападот и бранителите и годинава се пожалија дека се уште нема достојно обележје во знак на почит на загинатите.

19-годишнината од загинувањето на десетте прилепски бранители кај Карпалак се одбележа со панихида и положување цвеќе пред спомен плочата поставена на банкината од автопатот Скопје – Тетово.

Почит им оддадоа делегации на Министерството за одбрана и Армијата, Кабинетот на Претседателот, владини претставници, прилепската локална самоуправа, политичката партија ВМРО ДПМНЕ, семејствата на загинатите, здруженија на бранители, како и граѓански организации.

Бранителите и лицата кои го преживеаја нападот и годинава се пожалија дека сè уште нема достојно обележје во знак на почит на загинатите, како и дека државата ги заборавила луѓето кои ја бранеа земјата.

Од Одборот на бранители бараат одбележувањето на денот да биде подостојно.  

На 8 август 2001 година десет резервисти на македонските безбедносни сили беа убиени во заседа кај месноста Карпалак, а тројца ранети кога конвојот од Прилепската касарна се движел кон Тетово.