20 мај, Ден на пожарникарите


Deprecated: WP_Query was called with an argument that is deprecated since version 3.1.0! caller_get_posts is deprecated. Use ignore_sticky_posts instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 5061

Notice: Undefined variable: arkrp in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 435

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Deprecated: ark_content_rss is deprecated since version 2.9! Use the_content_feed instead. in /home/kissmenada/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Notice: Undefined variable: excerpt in /home/kissmenada/public_html/wp-content/plugins/opt_v189srq/ark-relatedpost.php on line 521

Секојдневно изложени на потенцијален ризик, со огнот како најголем непријател и товарот на одговорност за спас на човечки животи, домови, шуми. Таква е професијата на пожарникарите, кои денешениот датум, 20 мај го имаат како свој празник – Ден на пожарникарството.Предизвиците со кои се сочуваат на терен се безбројни. Секој случај на пожар носи своја приказна, различен вид на опасност и бара посебен пристап во гаснењето. За да одговорат што поефикасно неопходно е да ги имаат соодветните услови.

Противпожарната единица на Гостивар покрива голем атериторија која ги опфаќа и околните општини Врапчиште и Маврово Ростуше. Командирот Јусуф Бајрами вели дека условите за работа постепено се подобруваат, но има недостиг од пожарникари.

„Најпрво би сакал на сите колеги да им го честитам Денот на пожарникарите и да им се заблагодарам за трудот и хуманоста што ги даваат од себе на работното место. Може да кажам дека изминатиот период условите во објектот на Пожарната значително се подобрени. Старите прозорци и врати беа заменети со нови, се извршија и други санации и реновирања. Сепак, зградата е стара, потребни се и дополнителни зафати, а како најважно ни е да се среди покривот. Во однос на човечките ресурси треба да се нагласи дека имаме потреба од повеќе пожарникари. Во нашата служба има 38 пожарникари, а  сите не се со решение за работа, дел се со договори. Законски според територијата што ја покриваме треба да имаме 80 пожарникари. Навистина е неопходно да се вработат уште луѓе“, вели Бајрами.

Темелите на пожарникарството во земјава се удрени во далечната 1836 година со формирањето на првата противпожарна единица во Битола. 20 мај е утврден како Ден на пожарникарите, токму во чест на тој настан.

Материалы по теме:

Трибина на Унија на млади на ВМРО ДПМНЕ во Гостивар
Вчеравечер во Гостивар се одржа трибина во организирација на Унијата на млади сили на ВМРО ДПМНЕ. Учесниците потенцираа дека младите иднината треба да ја ...
До сега 2 трудници потврдени со ковид во Гостивар
Ризиците по здравјето од коронавирусот се повисоки кај бремените жени. Тие заедно со хронично болните и повозрасните, спаѓаат во ранливите категории. Тоа значи дека ...
Таравари ги повика гостиварци да ги почитуваат препораките и да не се крева паника
Општина Гостивар заедно со Врапчиште и Боговиње формираше Кризен штаб за координирање на активности и мерки против Ковид 19. На подрачјето на овие ...
Таравари: Ќе се врши дезинфекција на влезови во поголемите станбени згради
Општина Гостивар со јавните претпријатија ќе организира чистење и дезинфекција на влезови и ходници во колективни згради, како мерка против ширење на коронавирус. Предлогот ...
Планинарите од Гостивар даруваа крв
Планинарскиот водич Исмет Шурбан од Гостивар до сега дарувал крв 25 пати. Тој беше еден од дваесетината планинари, кои се вклучија во крводарителната акција ...